COMPTA-1 ASSESSORS, S.L.

NO HI HAN PUBLICACIONS

APARTATS DEL BUTLLETÍ

Ayuda
x

Ayuda a la busqueda de artículos

La búsqueda se realizará sobre los artículos que pertenezcan a las publicaciones del producto seleccionado.

Si introducimos más de una palabra, el resultado de la búsqueda será todos los artículos que contengan al menos una de las palabras.

Si introducimos varias palabras entre comillas, el resultado de la búsqueda será todo artículo en el que aparezca exactamente la frase escrita en el buscador.

Ejemplo: "Obligaciones del empresario"

Darreres mesures socials preses abans de les eleccions generals

El Govern socialista de Pedro Sánchez va anunciar que abans de les eleccions generals, celebrades el 28 d’abril passat, aprovaria una sèrie d’iniciatives socials prèvies a l’inici de la campanya electoral, quinze dies abans dels comicis. Fruit d’aquesta anunciada notícia va néixer una sèrie de reials decrets llei que engloben mesures socials de gran importància: Reial decret llei 6/2019, d’1 de març, de mesures urgents per garantir la igualtat de tracte i d’oportunitats entre dones i homes a la feina i l’ocupació; Reial decret llei 7/2019, d’1 de març, de mesures urgents en matèria d’habitatge i lloguer, i Reial decret llei 8/2019, de 8 de març, de mesures urgents de protecció social i de lluita contra la precarietat laboral en la jornada de treball.

En aquest article ens centrarem en el Reial decret llei 6/2019, d’1 de març, de mesures urgents per garantir la igualtat de tracte i d’oportunitats entre dones i homes a la feina i l’ocupació, i en el Reial decret llei 8/2019, de 8 de març, de mesures urgents de protecció social i de lluita contra la precarietat laboral en la jornada de treball.

MESURES IGUALTAT DE TRACTE I OPORTUNITATS A LA FEINA I L’OCUPACIÓ (RDL 6/2019, D’1 DE MARÇ)

Aquesta norma va entrar en vigor el 8-3-2019, a excepció de la mesura més esperada, que es refereix a l’ampliació de la suspensió del contracte per naixement de fill, que es va posposar fins a l’1-4-2019. Són diverses les mesures que s’articulen al voltant del concepte d’igualtat i que introdueixen modificacions en les principals normes laborals; així com canvis terminològics.

Progenitor diferent de la mare biològica

En la nova redacció de l’article 48 ET s’estableix que el naixement suspendrà el contracte de treball del progenitor diferent de la mare biològica durant 16 setmanes. S’hauran de gaudir de la manera següent: les primeres 6 setmanes posteriors al part s’hauran de gaudir ininterrompudes i a jornada completa; i les 10 setmanes restants es podran distribuir a voluntat del progenitor, en períodes setmanals de manera acumulada o interrompuda, a jornada completa o a temps parcial, i exercitar-se des de la finalització de la suspensió obligatòria posterior al part fins que el fill o la filla faci 12 mesos.

El gaudi de cada període setmanal o de l’acumulació d’aquests períodes es comunicará a l’empresa amb una antelació mínima de 15 dies. Si els dos progenitors treballin per a la mateixa empresa, la direcció empresarial podrà limitar l’exercici simultani per raons fundades i objectives, degudament motivades per escrit.

En el cas de defunció del fill o de la filla, el període de suspensió no es veurà reduït llevat que, un cop finalitzades les 6 setmanes de descans obligatori, se sol·liciti la reincorporació al lloc de treball. Aquí també s’equipara el dret al de la mare biològica.

Tot això també es preveu per als casos d’adopció, de guarda amb finalitats d’adopció i d’acolliment.

Aquesta mesura s’implementarà gradualment segons la nova DA 23a l’ET:

— A partir de l’1-4-2019: la suspensió del contracte per naixement tindrà una durada de 8 setmanes, de les quals les 2 primeres s’hauran de gaudir de manera ininterrompuda, immediatament després del part. La mare biològica podrà cedir a l’altre progenitor fins a 4 setmanes del seu període de suspensió de gaudi no obligatori.

— A partir de l’1-1-2020: 12 setmanes (les 4 primeres ininterrompudes). La mare biològica podrà cedir-ne fins a 2 setmanes.

— A partir de l’1-1-2021: 16 setmanes, de les quals les 6 primeres s’hauran de gaudir ininterrompudament. A partir d’aquest moment, cap dels progenitors pot transferir aquest dret a l’altre.

També regula les particularitats que es donin mentre no es produeixi la total equiparació en els períodes de suspensió dels dos progenitors.

I es modifica la Llei de l’Estatut Bàsic de l’Empleat Públic regulant la suspensió del contracte per naixement per al personal laboral al servei de les Administracions Públiques.

La DT 32a regula el període transitori per a l’abonament del període no obligatori de la prestació per naixement i cura del menor.

Plans d’igualtat a les empreses

Es modifica la Llei orgànica 3/2007, de 22 de març. L’article 45.2 d’aquesta llei estableix l’obligatorietat perquè les empreses elaborin i apliquin un pla d’igualtat i la DT 2a estableix el període transitori: 3 anys per a empreses de més de 50 treballadors, 2 anys per a empreses d’entre 100 i 150 treballadors i 1 any per a empreses d’entre 150 i 250 treballadors:

Fins ara només era obligatori per a empreses amb més de 250 treballadors. L’incompliment d’aquesta obligació empresarial suposarà una infracció greu d’acord amb la nova redacció de l’article 7.13 LISOS.

Les empreses estan obligades a inscriure aquest pla en el Registre de Plans d’Igualtat de les Empreses, com a part dels Registres de convenis i acords col·lectius de treball que, d’acord amb la nova redacció de l’article 46 LO 3/2007, s’haurà de desenvolupar reglamentàriament. Les persones treballadores podran accedir a aquest registre, a través de la seva representació sindical o del delegat de personal (article 28.2 ET).

Els representants dels treballadors tenen dret a rebre anualment informació de «les dades sobre la proporció de dones i homes en els diferents nivells professionals» (nova redacció de l’article 64.3 ET). En aquests plans es recollirà un conjunt de mesures avaluables en l’article 46.2 LO 3/2007 i amb la nova redacció de l’article 28 ET s’introdueix en el nostre ordenament el concepte de «treball d’igual valor». També es modifica l’ET per evitar la discriminació en els casos de nul·litat del contracte (articles 9.3 i 12.4.d ET).

Conciliació vida familiar i laboral

Es modifica l’article 34.8 ET, que regula la jornada de treball i s’estableix que serà en negociació col·lectiva on s’establiran els termes per a l’exercici del dret a adaptar la jornada a les necessitats familiars, inclòs també el treball a distància. Si no hi hagi negociació col·lectiva, s’acceptarà el que hi hagi acordat entre l’empresa i la persona treballadora.

Període de prova

A l’article 14.2 ET s’hi afegeix un nou paràgraf que inclou el cas de nul·litat de la resolució del contracte en període de prova quan aquesta es produeixi en relació amb l’embaràs de la treballadora. També s’hi afegeix com a supòsit de suspensió del còmput del període de prova la violència de gènere (article 14.3 ET).

Contractes en formació

En matèria de contractes formatius (article 11.1.b ET) i de contractes per a la formació i l’aprenentatge (article 11.2.b ET) s’afegeix el supòsit de violència de gènere com a supòsit d’interrupció per al còmput d’aquest.

Cuidadors no professionals persones amb dependència

Des de l’1 d’abril del 2019, els convenis especials que se subscriguin es regiran íntegrament pel Reial decret 615/2007, d’11 de maig, i s’eliminarà la voluntarietat d’aquest. El finançament de les quotes del conveni especial dels cuidadors no professionals de les persones en situació de dependència serà a càrrec de l’Administració General de l’Estat (nova redacció DA 14a LGSS). D’aquesta manera, no s’interromprà la cotització per als treballadors, fonamentalment dones, que abandonen la feina per tenir cura d’altres persones, fet que després repercuteix en una pensió més baixa.

Els convenis especials subscrits abans del Reial decret llei 6/2019 i encara aplicables en data d’entrada en vigor d’aquest, es regiran íntegrament pel que disposa el Reial decret 615/2007, i quedarà la quota a abonar a càrrec de l’Administració General d’Estat (nova DT 30a.1 LGSS).

Els cuidadors no professionals que no tenien subscrit conveni especial podran sol·licitar la seva subscripció si acrediten que la persona que cuiden rep la prestació per dependència, regulada a l’article 18 de la Llei 39/2006, amb anterioritat a l’1 d’abril del 2019 (nova DT 30a.2 LGSS).

En relació amb el Fons de suport per a la promoció i el desenvolupament d’infraestructures i serveis del Sistema d’Autonomia i Atenció a la Dependència, que es va crear a l’any 2009 per la DA 61a LPGE 2009, amb una durada de 10 anys, s’allarga a 10 anys més a partir de l’entrada en vigor del Reial decret llei 6/2019, és a dir, el 8 de març del 2019 (article 5 Reial decret llei 6/2019).

MESURES URGENTS DE PROTECCIÓ SOCIAL I CONTROL DE JORNADA LABORAL (RDL 8/2019, DE 8 DE MARÇ)

Les dues mesures que més destaquen són: el registre obligatori de la jornada laboral i la recuperació del subsidi per desocupació de més grans de 52 anys, encara que també s’aproven noves bonificacions per a la contractació i s’actualitzen quanties en les prestacions familiars i en les pensions d’incapacitat permanent total. Farem un breu repàs de les modificacions principals.

Registre de la jornada de treball

Es creen els registres d’entrada i sortida de cada treballador que hauran de tenir totes les empreses i que serviran per controlar que no s’excedeixin les jornades laborals màximes exigides en la normativa i que, si és el cas, es retribueixin les hores extres. Entrarà en vigor el dia 12 de maig del 2019.

Nou apartat 9 a l’article 34 ET que obliga les empreses a fer un «registre diari de jornada, que haurà d’incloure l’horari concret d’inici i de finalització de la jornada de treball de cada persona treballadora», sense perjudici de la flexibilitat horària establerta en aquest text legal, però sense concretar la manera de portar a terme aquest registre. L’empresa haurà de conservar els registres durant quatre anys. Incomplir aquesta obligació serà una infracció greu que suposa una multa d’entre 206 i 6.250 euros.

Subsidi més grans de 52 anys

Es modifica la regulació del subsidi per desocupació per a majors en:

Reducció de l’edat d’accés de 55 a 52 anys.

Supressió del requisit de tenir fets els 52 anys d’edat en el moment del fet que causa el subsidi, i permissió d’accedir-hi quan es tingui aquesta edat; es recull a la regulació la jurisprudència del Tribunal Suprem sobre aquesta qüestió.

Increment de la durada màxima, de manera que, si abans es percebia fins que la persona beneficiària pogués accedir a qualsevol de les modalitats de pensió contributiva de jubilació, es percebrà fins al compliment de l’edat ordinària de jubilació.

Eliminació de la consideració de les rendes de la unitat familiar per accedir al subsidi.

Increment de la quantia de la cotització per la contingència de jubilació durant la percepció del subsidi del 100 % al 125 % del límit mínim de cotització vigent en cada moment.

Eliminació dels percentatges aplicables a la quantia del subsidi quan prové d’un treball desenvolupat a temps parcial.

Aquestes millores afecten tot el període de gaudi de la pensió de jubilació, que veurà incrementat el seu import tant per l’eliminació dels possibles coeficients reductors sobre la quantia en els casos de jubilació anticipada com per la millora de la cotització durant tot el període de meritació del subsidi.

Bonificació per contractar aturats de llarga durada

Es pretén incentivar la contractació indefinida de persones desocupades i inscrites en l’oficina de col·locació durant com a mínim 12 mesos en els 18 mesos anteriors a la contractació, amb una bonificació mensual de la quota empresarial a la Seguretat Social, si es manté l’ocupació del treballador contractat com a mínim durant 3 anys des de la data d’inici de la relació laboral.

Les bonificacions són les següents: 1.300 euros/any (108,33 euros/mes) si s’és home i 1.500 euros/any (125 euros/mes) si s’és dona. Si el contracte se celebra a temps parcial, les bonificacions es gaudiran de manera proporcional a la jornada de treball pactada en el contracte.

Mesures de protecció contra la pobresa infantil

Mesures socials que permetin incrementar l’esforç per pal·liar la crítica situació a la qual s’enfronten les famílies que disposen de menys recursos. Per això es preveu l’increment de l’assignació econòmica per fill a càrrec fins als 341 euros anuals i fins als 588 euros anuals en el cas de les famílies en situació de pobresa severa.

Els límits d’ingressos per tenir dret a l’assignació econòmica per fill o menor a càrrec a què es refereixen els paràgrafs primer i segon de l’article 352.1.c) LGSS, queden fixats en 12.313,00 euros anuals i, si es tracta de famílies nombroses, en 18.532,00 euros, i s’incrementen en 3.002 euros per cada fill a càrrec a partir del quart, aquest inclòs.

Incapacitat permanent total per a menors de 60 anys

Increment de les quanties mínimes de la pensió contributiva d’incapacitat permanent total per a menors de 60 anys, amb efectes retroactius a l’1-1-2019, que se situen en 6.991,60 euros si el beneficiari té cònjuge a càrrec i en 6.930 € si no en té.

Aquesta mesura es justifica davant la impossibilitat de reincorporar-se al mercat laboral que en molts casos han patit els treballadors afectats per una incapacitat permanent total, especialment quan l’accés a aquesta situació es produeix a partir de determinades edats en les quals la falta de qualificació o coneixements ha portat a prolongar aquesta situació fins a accedir a la pensió de jubilació.

Reducció cotitzacions als treballadors agraris

Es modifica l’article 5 del Reial decret llei 28/2018, i s’estableix que als treballadors agraris per compte d’altri que el 2018 van fer un màxim de 55 jornades reals se’ls redueix un 14,6% la quota a la cotització en períodes d’inactivitat, per evitar que pateixin l’impacte per les pujades de les cotitzacions provocades per la pujada del Salari Mínim Interprofessional. La quota quedarà en 103,12 euros.

Durant la situació d’inactivitat dins del mes natural, és el mateix treballador agrari el responsable del compliment de l’obligació de cotitzar i de l’ingrés de les quotes corresponents, per les quals es pren en consideració la base mínima per contingències comunes que correspon al grup 7 de l’escala de grups de cotització del RGSS.

Té efectes retroactius des de l’1-1-2019; d’aquesta manera, aquest col·lectiu, al qual es va autoritzar retardar sense recàrrec l’abonament de les quotes dels primers 4 mesos de l’any fins al juny, farà front a les seves obligacions amb la Seguretat Social de tot l’any 2019 amb les noves quanties reduïdes.

Bonificació contracte temporal sistema especial agrari

Es regula el «Pla de conversió de contractes temporals de treballadors eventuals agraris en contractes indefinits», inclosos els treballadors fixos-discontinus. Es dona la possibilitat a les empreses que converteixin en indefinits o en contractes fix-discontinus els contractes temporals dels treballadors agraris per compte d’altri amb una bonificació en la quota empresarial per contingències comunes durant 2 anys. La quantia d’aquesta bonificació pot arribar fins als 40 euros/mes per treballadors enquadrats en el grup 1 que cobrin menys de 1.800 euros i treballin tot el mes. En el cas de les dones, la bonificació serà més gran, de fins a 53,33 euros al mes.

Si el contracte es refereix a treballadors enquadrats en el grup 1 de cotització, que cotitzin per jornades reals treballades i la seva base de cotització diària sigui inferior a 81 euros, la bonificació serà de 2 euros/dia. En el cas de treballadores, les bonificacions seran de 2,66 euros/dia.

Si el contracte es refereix a treballadors enquadrats en algun dels grups de cotització entre el 2 i l’11, que tingui una base de cotització mensual inferior a 1.800 euros o una base diària inferior a 81,82 euros, la bonificació es correspondrà amb la quantia necessària perquè la quota que resulti per contingències comunes no superi els 88,15 euros/mes, o 4,01 euros per jornada real treballada. En el cas de treballadores, la bonificació es correspondrà amb la quantia necessària perquè la quota que resulti per contingències comunes no superi els 58,77 euros/mes, o 2,68 euros per jornada real treballada.

Aquestes bonificacions no s’aplicaran durant les situacions d’incapacitat temporal, risc durant l’embaràs o durant la lactància natural, així com naixement i cura del menor, causades durant la situació d’activitat. Per aplicar-les, s’haurà de mantenir al treballador contractat com a mínim durant tres anys des de la data de transformació del contracte.

Treballadors autònoms

Els treballadors autònoms que, amb la protecció per cessament d’activitat durant el 2018, es trobaven en situació d’incapacitat temporal a la data d’entrada en vigor del Reial decret llei 28/2018, de 28 de desembre, un cop transcorreguts 60 dies des que s’iniciés aquesta situació es podran beneficiar del pagament de les quotes, per totes les contingències, per la mútua col·laboradora amb la Seguretat Social, l’entitat gestora o, si és el cas, el servei públic d’ocupació estatal, amb càrrec a les quotes per cessament d’activitat, segons el que preveu l’article 308 LGSS, en la redacció donada pel Reial decret llei 28/2018. Amb independència de la data del fet que provoqui la incapacitat temporal, l’abonament de les quotes procedirà exclusivament des de l’1-1-2019, sempre que el venciment dels 60 dies s’hagi produït quan aquest Reial decret llei estigués en vigor.

Els treballadors autònoms que, sense tenir protecció per cessament d’activitat durant el 2018, es trobessin en situació d’incapacitat temporal a la data d’entrada en vigor del Reial decret llei 28/2018, hauran de seguir en aquesta situació 60 dies des de l’1-1-2019 per beneficiar-se del pagament de les quotes.

Artistes en espectacles públics

L’article 6 modifica l’article 249 ter.1 LGSS amb la finalitat d’ampliar el termini de sol·licitud per incloure en el Règim General durant els períodes d’inactivitat en qualsevol moment de l’any, sempre que acreditin, com a mínim, 20 dies en alta amb prestació real de serveis durant l’any anterior.

Fons de Garantia Juvenil

Es modifiquen els articles 88, 97.c), 98.5, 101.4 i 112 a) de la Llei 18/2014, de 15 d’octubre, ampliant els beneficis del Sistema Nacional de Garantia Juvenil per als joves de 16 i 30 anys (i especialment els de 25 a 30 anys), i així evitar la possible incertesa sobre el límit del 20% de la taxa de desocupació (EPA), en aquest col·lectiu. D’acord amb la DT 1a, el límit dels 30 anys serà també per als ja inscrits en el moment d’entrada en vigor en aquest Reial decret llei.

Recuperació del Fons estatal per a ajuda a immigrants

Es preveu que el Govern i les CA acordin en la Conferència Sectorial d’Immigració programes d’acció biennals per reforçar la integració social dels immigrants i que aquests programes siguin finançats amb càrrec a un fons estatal per a la integració dels immigrants.

Suport de la prolongació de la vida laboral dels contractes fixos discontinus en hostaleria a través de bonificació

Per mantenir aquest tipus de contractes durant els mesos de febrer, març i novembre, s’estableix que se’ls podrà aplicar una bonificació del 50% en la quota de cotització per contingències comunes, per desocupació, FOGASA i formació professional d’aquests treballadors. Aquesta mesura s’aplicarà des de l’1-1 fins al 31-12-2019.

Protecció social del sector maritimopesquer

Es modifiquen determinats articles de la Llei 47/2015, de 21 d’octubre, i s’estableix una nova prestació per exercici corresponsable de la cura del lactant, així com s’adeqüen les referències a maternitat i paternitat a la nova denominació de naixement i cura del menor.

Si no es fes aquesta modificació, les persones enquadrades en el Règim Especial de la Seguretat Social dels Treballadors del Mar de la Seguretat Social no gaudirien de la mateixa protecció social que la resta de treballadors.

Prestació de paternitat

S’inclouen aclariments sobre el Reial decret llei 6/2019, que amplia el permís de paternitat: estableix que amb efectes de 8 de març i fins al 31 de març del 2019, es continuarà aplicant el règim jurídic de la prestació de paternitat contingut en el Capítol VII del Títol II de l’LGSS, en la seva redacció vigent a 7-3-2019.

Grup d’experts per a l’Estatut de Treballadors

La DA 1a assenyala que el Govern constituirà abans del 30-6-2019 un grup d’experts i expertes per a la proposta d’u nou Estatut dels Treballadors.