COMPTA-1 ASSESSORS, S.L.

NO HI HAN PUBLICACIONS

APARTATS DEL BUTLLETÍ

Ayuda
x

Ayuda a la busqueda de artículos

La búsqueda se realizará sobre los artículos que pertenezcan a las publicaciones del producto seleccionado.

Si introducimos más de una palabra, el resultado de la búsqueda será todos los artículos que contengan al menos una de las palabras.

Si introducimos varias palabras entre comillas, el resultado de la búsqueda será todo artículo en el que aparezca exactamente la frase escrita en el buscador.

Ejemplo: "Obligaciones del empresario"

EL GOVERN REGULA EL SISTEMA DE REDUCCIÓ DE QUOTES PER CONTINGÈNCIES PROFESSIONALS A EMPRESES AMB BAIXA SINISTRALITAT

El Consell de Ministres ha aprovat, a proposta de la ministra d’Ocupació i Seguretat Social, un Reial Decret que regula el sistema de reducció de les cotitzacions per contingències professionals a les empreses que hagin disminuït de manera considerable la sinistralitat laboral.

Amb aquest Reial Decret es dóna compliment a la Llei 35/2014 del 26 de desembre per la qual es va modificar la Llei General de la Seguretat Social en relació amb el règim jurídic de les ara denominades Mútues col·laboradores amb la Seguretat Social.

La nova normativa beneficiarà les empreses, ja que agilitarà i simplificarà el procés de sol·licitud, reconeixement i abonament de l’incentiu i implantarà un sistema objectiu centrat en el comportament de la sinistralitat. A més, s’incentiva l’adopció de mesures i processos per part de les empreses que contribueixin de manera eficaç a la reducció d’accidents o malalties professionals.

La nova redacció substituirà el Reial Decret 404/2010 vigent, de 31 de març. Aquestes són les principals novetats:

– Es formula com a requisit fonamental el compliment dels índexs de sinistralitat general i sinistralitat extrema.

– A l’efecte d’accedir a l’incentiu, s’exigirà el compliment per l’empresari de determinades obligacions de prevenció de riscos laborals que s’acreditaran mitjançant una declaració responsable.

– S’exigeix haver informat els delegats de prevenció de la sol·licitud dels incentius.

– La quantitat de l’incentiu serà del 5% de l’import de les quotes per contingències professionals de cada empresa corresponents al període d’observació, amb possibilitat de reconèixer un incentiu addicional del 5%.

– El sistema d’incentius es finançarà amb càrrec al Fons de Contingències Professionals de la Seguretat Social. El volum màxim dels recursos a disposició de les mútues en cada exercici econòmic per a aquesta finalitat serà del 3% del saldo d’aquest Fons.

– Les mútues que presentin la sol·licitud per compte de les seves empreses associades podran ser perceptores d’un percentatge que hauran de convenir les parts, i que en cap cas podrà superar el 10% de l’import de l’incentiu.

– Així mateix, es reconeix expressament la competència dels facultatius d’empreses col·laboradores en la gestió de la Seguretat Social per a l’emissió dels comunicats mèdics de baixa per contingència professional, de confirmació de la baixa i d’alta mèdica per curació, tal com fan les mútues col·laboradores.

CONTEXT

En la tramitació d’aquest RD s’han recollit els informes preceptius de diferents organismes del Ministeri d’Ocupació i Seguretat Social, d’altres departaments ministerials i dels agents socials i del Consell d’Estat.

En aquest sentit, el Decret recull un gran nombre de propostes en relació amb la millora de l’incentiu.

Atès que l’anterior marc de referència (el RD 404/2010, de 31 de març) contenia determinades condicions i/o requisits previstos que van poder generar certa inseguretat jurídica en els sol·licitants de l’incentiu, i que van donar lloc a denegacions injustificades, les obligacions que s’inclouen ara presenten un alt grau d’objectivitat, fet que dotarà de més seguretat el procediment.

Consell de Ministres

UPTA PROPOSA AL GOVERN UN PLA “URGENT” QUE PROMOCIONI EL RELLEU GENERACIONAL EN ELS PETITS NEGOCIS

El secretari general de la Unió de Professionals i Treballadors Autònoms (UPTA) ha assenyalat que és “urgent” planificar la sortida dels autònoms del sistema quan arribi el moment de la seva jubilació i que és necessari que el reemplaçament es faci de forma ordenada i sense “destruir cap lloc de treball”.

Així, l’organització ha presentat al Ministeri d’Ocupació i Seguretat Social les que serien les línies generals d’aquest pla perquè es puguin incorporar als objectius i prioritats en les polítiques actives de garantia juvenil i en l’estratègia d’emprenedoria i ocupació jove.

Considera que hi ha l’oportunitat de formar joves sense qualificació professional o acadèmica i dotar-los de les competències necessàries per a prendre el relleu, mantenir l’activitat oberta i complementar amb l’articulació d’una renda per la cessió de l’actiu comercial la situació econòmica de molts autònoms jubilats que han cotitzat per la base mínima.

Segons UPTA, tenint en compte les dades oficials del Ministeri, un 10% dels autònoms es jubilarà cada any, per això seria “necessària” una taxa de creixement net del doble d’efectius. A més, creu que afectaria el manteniment de molts negocis i també perjudicaria l’evolució de l’economia espanyola.

UPTA creu necessari impulsar aquest pla perquè la quantitat de treballadors per compte propi que superen l’edat de 55 anys és cada vegada més alt i ja arriba als 504.391 autònoms, i perquè la generació de treballadors per compte propi del “baby boom” està arribant de forma progressiva a l’edat de jubilació, mentre que la taxa neta de creixement del col·lectiu és “molt reduïda” i no compensa aquesta evolució.

Europa Press

EL CONGRÉS INSTA EL GOVERN A RECUPERAR LA INFLACIÓ COM A REFERÈNCIA EN L’ACTUALITZACIÓ DE PENSIONS

El Ple del Congrés ha aprovat una proposició no de llei en la qual insta a recuperar la inflació com a referència en l’actualització de les pensions davant el repunt creixent dels preus i la revaloració vigent, insuficient per a garantir el poder adquisitiu.

El text aprovat crida a permetre, en el marc del Pacte de Toledo, un acord que garanteixi el poder adquisitiu de les pensions per a substituir la Llei 23/2013, reguladora del Factor de Sostenibilitat i de l’Índex de Revaloració del Sistema de Pensions de la Seguretat Social, les quals insta a derogar.

La iniciativa insta a suspendre l’aplicació d’aquesta norma i a revalorar les pensions “d’acord amb la previsió d’inflació prevista per 2017, no inferior a l’1,2%”, per la qual cosa estableix “una clàusula de desviació d’inflació” en el cas que la inflació mitjana superi l’índex previst.

Europa Press

L’OCDE DEMANA APUJAR L’IVA I L’IBI, MÉS IMPOSTOS VERDS I ABARATIR L’ACOMIADAMENT

L’estructura impositiva a Espanya després de l’última reforma tributària continua estant orientada cap als ingressos laborals, segons l’Organització per a la Cooperació i Desenvolupament Econòmic (OCDE), que considera “infrautilitzats” alguns impostos com l’IVA i l’IBI, així com aquells relacionats amb el medi ambient, mentre que proposa una nova reducció de la indemnització per acomiadament dels treballadors indefinits per a alleujar la dualitat del mercat laboral espanyol.

“El pes de la fiscalitat laboral ha descendit”, apunta l’OCDE en el seu informe “Estudis econòmics de l’OCDE: Espanya 2017”, on considera, però, que l’estructura impositiva “segueix estant orientada cap als ingressos laborals, fet que penalitza el creixement i l’ocupació”, mentre que altres impostos amb un efecte menys distorsionador, com els impostos recurrents sobre els béns immobles residencials, l’IVA i impostos relacionats amb el medi ambient “estan una miqueta infrautilitzats”.

Així mateix, l’existència d’unes bases fiscals reduïdes, en particular en el cas de l’IVA i de l’impost de societats, genera distorsions i complexitat, alhora que redueix els ingressos.

En aquest sentit, l’OCDE planteja la importància d’escometre una reforma tributària d’abast més gran a Espanya per millorar la seva estructura impositiva, que ofereix caràcter indefinit a la retallada de contribucions socials de les empreses en la contractació de nous empleats indefinits, tot i que recomana restringir la mesura als treballadors menys qualificats, on hi ha més necessitat d’estimular la contractació.

Quant a l’IVA, l’organització adverteix que les exempcions i els tipus reduïts “menyscaben de manera significativa els ingressos” i constitueixen el principal factor de l’escassa eficiència de la recaptació per aquest impost a Espanya.

“Les autoritats haurien de reconsiderar els mèrits dels tipus reduïts de l’IVA i eliminar aquells que beneficiïn fonamentalment la població amb més ingressos”, assenyalen els autors de l’informe.

D’altra banda, l’OCDE considera “positives” les noves mesures del Govern que han incrementat la fiscalitat de l’alcohol i el tabac, així com la disposició d’introduir un impost sobre les begudes ensucrades.

Així mateix, la institució veu positiva la reducció del tipus general de l’impost de societats pel seu efecte positiu potencial sobre el creixement econòmic, encara que adverteix que la decisió del Govern de limitar el volum de pèrdues que les empreses poden deduir-se pot “reduir els incentius d’aquestes per a assumir riscos en el futur i disminuir de manera significativa l’atractiu d’Espanya com a destinació d’inversió”.

QÜESTIONA LA DEDUCCIÓ PER HABITATGE

D’altra banda, l’OCDE critica l’existència de beneficis fiscals en l’IRPF “especialment regressius”, incloent-hi la deducció per inversió en habitatge habitual i les reduccions en les contribucions als plans de pensions personals.

En aquest sentit, l’organització recorda que el 2015 es van limitar les reduccions en les contribucions a plans de pensions personals, mentre que l’eliminació del crèdit fiscal per invertir en habitatge habitual compta amb un règim transitori que continua beneficiant aquells que van adquirir l’habitatge abans de 2013.

“Es preveu que aquesta bonificació costi 1.200 milions d’euros el 2016 i tendeix a beneficiar les llars amb rendes més elevades”, afegeix l’OCDE, subratllant que l’eliminació de beneficis fiscals ofereix una oportunitat per a millorar l’equitat i l’eficiència del sistema tributari.

IMPOSTOS VERDS

Quant als impostos relacionats amb el medi ambient, l’OCDE considera que Espanya compta amb “un marge d’actuació considerable”, ja que la proporció d’ingressos per aquest tipus de taxes en relació amb el PIB són baixos en comparació de la resta de països de l’organització.

En aquest sentit, l’informe assenyala que Espanya compta amb marge per a elevar els impostos sobre els combustibles per al transport per carretera, que actualment es troben per sota de la mitjana de l’OCDE, particularment en el cas del dièsel.

“El Govern hauria d’incrementar la tributació del litre de dièsel fins a nivells com a mínim equivalents als del litre de gasolina, i hauria d’elevar encara més el preu del dièsel si les diferències en els costos de contaminació local no es reflecteixen en el preu dels combustibles”, suggereix.

ABARATIR L’ACOMIADAMENT

D’altra banda, l’OCDE demana a Espanya mesures addicionals que permetin reduir la dualitat del mercat laboral i millorar la qualitat de l’ocupació, per això recomana avançar cap a la convergència entre els costos d’acomiadament dels treballadors indefinits i els temporals.

“Els costos de l’acomiadament d’un treballador indefinit segueixen sent significativament més alts que els d’un treballador temporal”, assenyala l’OCDE, que els darrers anys ha recomanat que “amb una convergència més gran en els costos d’acomiadament dels contractes indefinits i temporals, es podria reduir encara més la dualitat existent”.

D’altra banda, l’informe assenyala que la incertesa que envolta les decisions preses pels tribunals laborals encara és elevada i moltes empreses segueixen optant per acceptar des del començament que l’acomiadament sigui considerat improcedent encara que resulti més costós.

Europa Press