COMPTA-1 ASSESSORS, S.L.

NO HI HAN PUBLICACIONS

APARTATS DEL BUTLLETÍ

Ayuda
x

Ayuda a la busqueda de artículos

La búsqueda se realizará sobre los artículos que pertenezcan a las publicaciones del producto seleccionado.

Si introducimos más de una palabra, el resultado de la búsqueda será todos los artículos que contengan al menos una de las palabras.

Si introducimos varias palabras entre comillas, el resultado de la búsqueda será todo artículo en el que aparezca exactamente la frase escrita en el buscador.

Ejemplo: "Obligaciones del empresario"

Campanya de Renda i Patrimoni 2018: del 2 d’abril a l’1 de juliol

El 2 d’abril engega la campanya per a la presentació per Internet de les declaracions de Renda i Patrimoni 2018, així com per als contribuents que desitgin fer per telèfon la declaració de Renda.

Els contribuents que prefereixin que l’Agència Tributària els truqui per a la presentació de la seva declaració, poden concertar cita prèvia, a partir de l’1 d’abril, per Internet i als següents números de telèfon: 901 12 12 24 / 91 535 73 26 o 901 22 33 44 / 91 553 00 71.

Així mateix, els que optin per la presentació presencial en entitats col·laboradores, comunitats autònomes i oficines de l’AEAT de la declaració anual de Renda 2018 es preveu que ho puguin fer a partir del 14 de maig.

El termini de la campanya del 2018 finalitzarà l’1 de juliol en general, si bé conclourà amb anterioritat, el 26 de juny, en els casos de declaracions amb resultat a ingressar amb domiciliació en compte.

La declaració de la Renda del 2018 ja incorporarà l’exempció de les retencions de prestacions de maternitat i paternitat. També inclourà l’ampliació de la deducció per família nombrosa, fins a 600 euros anuals, per cadascun dels fills que formin part de la família nombrosa i que excedeixi del nombre mínim de fills exigit perquè la família hagi adquirit la condició de família nombrosa de categoria general o especial, entre d’altres.

La Campanya de l’any passat va introduir com a novetats la possibilitat de presentar declaracions a través de l’aplicació mòbil de l’Agència Tributària, que es descarrega als markets d’Apple i Android. I es pot sol·licitar cita prèvia per al Pla «Li truquem», amb el qual l’AEAT truca als contribuents i els confecciona i els presenta la declaració per telèfon.

La presentació electrònica per Internet es podrà fer amb DNI electrònic, certificat electrònic, Clau PIN o número de referència. Per a tots els models es podrà fer servir el DNI electrònic i/o el certificat electrònic de persones físiques, representants de persones jurídiques i qualsevol altra entitat. La Clau PIN i el número de referència només els podran fer servir persones físiques.

Agència Europa Press

Hisenda tindrà l’assistent virtual de l’IVA a l’octubre

Després de la implantació i consolidació el 2018 del sistema de subministrament immediat d’informació (SII) de l’IVA, Hisenda preveu tenir a punt el pròxim mes d’octubre l’assistent virtual d’aquest impost, denominat AVIVA.

A més, actualitzarà els continguts del SII i estudiarà la possibilitat de posar a disposició dels subjectes passius de l’IVA no acollits al SII les operacions declarades per aquells que sí que estan obligats a fer servir el SII en les quals els primers haguessin intervingut.

Així mateix, Hisenda vol impulsar un nou servei d’informació perquè aquells contribuents que sol·licitin cita prèvia per a l’IVA puguin formular preguntes a l’assistent virtual i, a partir de la resposta, decidir si segueixen o no amb la seva sol·licitud de cita prèvia.

Amb caràcter general, el pla assenyala que la intenció de l’Agència Tributària per afavorir el pagament voluntari de les obligacions tributàries i prevenir que s’incompleixin passa per desenvolupar un nou model d’assistència al contribuent.

Per aquest motiu, impulsarà els canals d’assistència al contribuent per mitjans electrònics i telefònics, així com la utilització de formularis per a la confecció de declaracions i dels mitjans d’identificació (certificat electrònic, Cl@ve, PIN, número de referència, etc.).

Pel que fa a la campanya 2018 de l’IRPF, Hisenda preveu incorporar al servei Renda Web una nova versió del programa de «cartera de valors», que facilitarà la declaració de compravenda d’accions per part del contribuent.

També per a la campanya de la Renda d’enguany es consolidarà l’ús del sistema de Renda Web «Li truquem» i es potenciarà l’aplicació mòbil de l’Agència Tributària. Per a la campanya del 2018 s’oferirà la possibilitat de modificar l’assignació tributària i el codi IBAN.

Al mateix temps, en els documents de dades fiscals d’IRPF, Hisenda potenciarà els avisos de totes aquelles fonts de renda que es coneguin amb la finalitat d’impulsar el compliment voluntari de les obligacions tributàries.

Finalment, l’AEAT preveu millorar enguany les actuacions de control censal i dissenyarà un sistema d’ajuda per a la confecció de la declaració censal per part del contribuent, inclosos un assistent i un nou formulari.

Agència Europa Press

Fi al veto a mesures fiscals a la Unió Europea el 2025

La Comissió Europea ha presentat un "full de ruta" per acabar amb el veto que els països poden exercir per bloquejar l’aprovació de noves mesures fiscals a la UE, aprofitant-se del vot per unanimitat, a través d’un canvi per permetre que s’adopti per un sistema de majoria qualificada que vol introduir el 2025.

Brussel·les ha plantejat aquesta opció en un document que insta els estats membres i el Parlament Europeu a iniciar els debats per a una transició "progressiva" cap a un sistema de votació de majoria qualificada tant a l’Eurocambra com al Consell de la UE (entre els països).

En l’actualitat, les reformes fiscals de la UE han d’aprovar-se per unanimitat, és a dir, amb el suport de cadascun dels vint-i-vuit socis comunitaris, mentre que el Parlament Europeu només hi té un paper consultiu. Segons ha denunciat l’Executiu comunitari, aquest sistema provoca que moltes mesures es quedin bloquejades durant anys i que no siguin aprovades mai o que es trigui massa.

La Comissió Europea critica que el vot per unanimitat "dificulta aconseguir qualsevol compromís", perquè l’oposició de només un estat membre evita l’adopció de qualsevol reforma fiscal, i, fins i tot quan hi ha acord, "tendeix a trobar-se en el nivell del mínim comú denominador".

En aquests moments, els estats membres tenen grans dificultats per trobar una visió comuna que permeti tirar endavant una taxa europea als gegants digitals o una base imposable comuna i consolidada de l’impost de societats (BICCIS).

Fins i tot la reforma per permetre un IVA reduït en ebooks i publicacions digitals, que es va separar de la reforma general de l’IVA per la creença que així seria més fàcil aprovar-la, va quedar mesos bloquejada pel veto de la República Txeca.

Procés en quatre fases

En aquest context, Brussel·les ha proposat un procés gradual de quatre fases cap a un sistema de majoria qualificada en fiscalitat que abandoni la unanimitat que es requereix actualment. Així, proposa que en una primera etapa s’adopti el nou plantejament únicament respecte a reformes que busquen millorar la cooperació i l’ajuda mútua entre estats membres per combatre el frau i l’evasió fiscal.

Posteriorment, s’introduiria la majoria qualificada per progressar en mesures que busquin avançar en altres àrees, com impostos que contribueixin a combatre el canvi climàtic, a protegir el medi ambient o a millorar la sanitat pública. La Comissió Europea demana als estats membres que completin aquestes dues primeres fases com més aviat millor.

Brussel·les suggereix fer un tercer pas per introduir el nou model per a aquelles reformes que busquen reformar normes fiscals ja harmonitzades a nivell comunitari, com l’IVA o els impostos especials, amb l’objectiu que els socis comunitaris puguin seguir el ritme dels "ràpids canvis tecnològics i de mercat".

I en una quarta, i última fase, s’incorporaria la majoria qualificada a l’aprovació dels grans projectes fiscals, com serien la taxa a les multinacionals de l’entorn digital o la base imposable harmonitzada de l’impost de societats. Brussel·les insta a completar aquestes dues últimes fases abans que finalitzi el 2025.

Agència Europa Press

Deducció en l’impost de societats per incorporar dones als consells d’administració

L’objectiu és "incentivar la presència equilibrada d’homes i dones en aquests òrgans de decisió" i incorporar "la perspectiva de gènere" a aquest tribut. En el projecte de llei, el Govern no ofereix més detalls sobre com es desenvoluparà aquesta nova deducció.

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha precisat que les empreses es podran deduir el 10 % del salari de les dones directives que incorporin als consells d’administració. D’altra banda, la secretària d’Estat d’Hisenda, Inés Bardón, ha destacat que la intenció és redactar un nou article en la Llei de l’Impost de Societats en el qual s’inclourà aquesta deducció destinada a totes aquelles "entitats que incrementin el nombre de dones" en els consells d’administració.

Segons ha incidit la ministra, "és habitual la imatge" del consell d’administració sense dones. En aquest escenari, el Govern vol aplicar aquesta mesura, amb l’objectiu que les companyies augmentin "el nombre de dones en els consells d’administració fins a complir" amb l’article 75 de la Llei 3/2007 per a la igualtat efectiva de dones i homes. Aquest article estableix que les empreses procuraran incloure en el seu consell d’administració un nombre de dones que permeti aconseguir una presència equilibrada.

Agència Europa Press