COMPTA-1 ASSESSORS, S.L.

NO HI HAN PUBLICACIONS

APARTATS DEL BUTLLETÍ

Ayuda
x

Ayuda a la busqueda de artículos

La búsqueda se realizará sobre los artículos que pertenezcan a las publicaciones del producto seleccionado.

Si introducimos más de una palabra, el resultado de la búsqueda será todos los artículos que contengan al menos una de las palabras.

Si introducimos varias palabras entre comillas, el resultado de la búsqueda será todo artículo en el que aparezca exactamente la frase escrita en el buscador.

Ejemplo: "Obligaciones del empresario"

Novetats en matèria tributària per a l’any 2018 (III)

En els números passats es van comentar les modificacions operades en els reglaments de les lleis de determinats impostos i es va iniciar el dels reglaments de desenvolupament dels procediments que es contenen en la Llei General Tributària. En aquest moment reprenem l’exposició en el punt en què ho vam deixar, per continuar exposant les novetats introduïdes en matèria de procediments.

15. Modificació dels terminis màxims de resolució dels procediments

D’acord amb el que es preveu en l’article 150 de la Llei General Tributària, regulador del termini de les actuacions inspectores, es modifica la norma reglamentària per a adequar-ne la redacció al text legal. Així les coses, es disposa ara expressament, en els supòsits de responsabilitat tributària, que els períodes de suspensió i d’extensió del termini del procediment d’inspecció, quan concorrin en el temps amb el procediment de declaració de responsabilitat, es tindran en compte a l’efecte del còmput del termini de resolució del procediment de declaració de responsabilitat.

De la mateixa manera, el Reglament disposa ara que els períodes d’interrupció justificada, les dilacions per causa no imputable a l’Administració i els períodes de suspensió i d’extensió del termini del procediment inspector hauran de documentar-se adequadament per fer-los constar en l’expedient.

A l’efecte del còmput del termini de durada del procediment, els períodes d’interrupció justificada i les dilacions per causa no imputable a l’Administració es comptaran per dies naturals, i quant al procediment inspector caldrà tenir en compte el que es disposa expressament en l’article 150 de la Llei General Tributària.

Es recull expressament el dret de l’obligat tributari a conèixer l’estat del còmput del termini de durada i l’existència dels períodes d’interrupció justificada, així com de les dilacions en el procediment per causa no imputable a l’Administració, amb indicació de les dates de començament i final de cada període, sempre que se sol·liciti expressament.

A aquests efectes es modifiquen també els articles 103 i 104 del Reglament per a:

1. Suprimir com a supòsit d’interrupció justificada la remissió de l’expedient a la Comissió Consultiva per a la declaració de conflicte en l’aplicació de la norma, que passa a considerar-se una causa de suspensió del procediment, regulada en l’article 150.3 d) de la Llei General Tributària; i

2. Per a eliminar del Reglament, com a supòsits de dilacions no imputables a l’Administració, en la mesura en què han desaparegut de la regulació legal del procediment inspector, i que aquestes només podien produir-se en aquest procediment, les següents:

L’aportació per part de l’obligat tributari de dades, documents o proves relacionats amb l’aplicació del mètode d’estimació indirecta.

El retard en la notificació de les propostes de resolució o de liquidació o en la notificació de l’acord pel qual s’ordena completar actuacions.

16. Modificació de les notificacions a través de mitjans electrònics

L’article 115 bis abandona la prolixa regulació que contenia fins al moment i passa a establir que, amb caràcter general, el règim per a la pràctica de les notificacions a través de mitjans electrònics serà el que es preveu en les normes administratives generals amb les especialitats que s’estableixin legalment i reglamentàriament. És a dir, fa una remissió fins i tot indirecta a la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques, que en l’article 43 regula la pràctica de les notificacions a través de mitjans electrònics.

Malgrat la referència general a la normativa administrativa, el Reglament preveu que, mitjançant Ordre del Ministre d’Hisenda i Funció Pública, es podran regular les especialitats en la pràctica de les notificacions a través de mitjans electrònics.

17. Modificació en matèria de procediments de devolució iniciats mitjançant autoliquidació, sol·licitud o comunicació de dades

El Reglament veu modificat l’apartat 4 de l’article 125, regulador de la terminació del procediment de devolució. Amb la nova redacció es disposa que quan l’Administració Tributaria acordi la devolució en un procediment de verificació de dades, de comprovació limitada o d’inspecció pel qual s’hagi posat fi al procediment de devolució, s’hauran de satisfer els interessos de demora que siguin procedents.

En aquest sentit és de plena aplicació l’article 31.2 de la Llei General Tributària, que disposa que transcorregut el termini fixat en les normes reguladores de cada tribut i, en tot cas, el termini de sis mesos, sense que s’hagués ordenat el pagament de la devolució per causa imputable a l’Administració Tributaria, aquesta abonarà l’interès sense necessitat que l’obligat ho sol·liciti. A aquests efectes, l’interès de demora es reportarà des de la finalització d’aquest termini fins al dia en què s’ordeni el pagament de la devolució.

A l’efecte del càlcul dels interessos de demora no es computaran els períodes de dilació per causa no imputable a l’Administració que s’hagin produït en el curs d’aquests procediments.

18. Modificació en matèria de rehabilitació del NIF

L’apartat 8 de l’article 147 del Reglament veu com se’n modifica la redacció per a indicar ara que l’Administració Tributària podrà rehabilitar el número d’identificació fiscal mitjançant l’acord corresponent. Les sol·licituds de rehabilitació del número d’identificació fiscal només seran tramitades si s’acompanyen de documentació que acrediti:

a) Canvis en la titularitat del capital de la societat, amb identificació de les persones que han passat a tenir el control de la societat.

b) Documentació que acrediti quina és l’activitat econòmica que la societat desenvoluparà.

Si la sol·licitud no disposés d’aquests requisits, s’arxivarà sense cap més tràmit. Finalment, la manca de resolució expressa de la sol·licitud de rehabilitació d’un número d’identificació fiscal en el termini de tres mesos determinarà que aquesta s’entengui denegada; aquesta previsió ja existia en la redacció anterior, la qual cosa no és obstacle perquè en fem esment exprés.

19. Modificació en matèria d’examen de la documentació dels obligats tributaris en el procediment d’inspecció

Es dona nova redacció a l’apartat 3 de l’article 171, per donar entrada a l’Administració “electrònica” directa (davant els mateixos òrgans d’inspecció) en l’àmbit del procediment inspector. Així les coses, s’haurà de posar a la disposició del personal inspector la documentació següent:

a) Declaracions, autoliquidacions, comunicacions de dades o sol·licituds presentades pels obligats tributaris relatives a qualsevol tribut.

b) Comptabilitat dels obligats tributaris, que comprendrà tant els registres i suports comptables com els fulls previs o accessoris que emparin o justifiquin les anotacions comptables.

c) Llibres registre que estableixin les normes tributàries.

d) Factures, justificants i documents substitutius que hagin d’emetre o conservar els obligats tributaris.

e) Documents, dades, informes, antecedents i qualsevol altre document amb transcendència tributària.

Quan el personal inspector sol·liciti a l’obligat tributari dades, informes o antecedents que no hagin de trobar-se a disposició immediata de l’Administració Tributària, es concedirà amb caràcter general un termini de deu dies hàbils, comptadors a partir de l’endemà de la notificació del requeriment.

El termini concedit per a la contestació a les reiteracions dels requeriments d’informació que no hagi de trobar-se a disposició immediata de l’Administració Tributaria serà amb caràcter general de cinc dies hàbils.

Quan els subjectes obligats a relacionar-se a través de mitjans electrònics amb les Administracions Públiques, a l’efecte de la qual cosa cal remetre’s al que es disposa en l’article 14 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques, aportin documentació directament a l’òrgan d’inspecció actuant en el curs de la seva compareixença, la documentació podrà ser admesa per aquest òrgan a fi d’aconseguir l’eficàcia de l’actuació administrativa. En cas que s’admeti, l’obligat tributari no estarà obligat a remetre aquests documents per mitjans electrònics.

20. Modificació en matèria d’actes d’inspecció

Es dona nova redacció a l’apartat 2 de l’article 176, en relació amb la durada del procediment inspector. Així les coses, amb la nova redacció del precepte, es disposa que en les actes d’inspecció es consignaran, a més del lloc i la data de la formalització, el nom i cognoms o la raó social completa, el número d’identificació fiscal i el domicili fiscal de l’obligat tributari, així com el nom, cognoms i número d’identificació fiscal de la persona amb la qual s’entenen les actuacions i el caràcter o representació amb què intervé en aquestes; els elements essencials del fet imposable o pressupost de fet de l’obligació tributària i de la seva atribució a l’obligat tributari, així com els fonaments de dret en què es basi la regularització; si és el cas, la regularització de la situació tributària de l’obligat i la proposta de liquidació que sigui procedent; la conformitat o disconformitat de l’obligat tributari amb la regularització i amb la proposta de liquidació; els tràmits del procediment posteriors a l’acta i, quan aquesta sigui amb acord o de conformitat, els recursos que siguin procedents contra l’acte de liquidació derivat de l’acta, l’òrgan davant el qual haguessin de presentar-se i el termini per a interposar-los; i l’existència o no, en opinió de l’actuari, d’indicis de la comissió d’infraccions tributàries, els extrems següents, atesa la modificació operada:

La data d’inici de les actuacions.

El termini del procediment.

Les circumstàncies que afecten el seu còmput.

Tot això, de conformitat amb el que es preveu en l’article 150 de la Llei General Tributària.

21. Modificació en matèria de durada del procediment inspector

Es dona nova redacció a l’article 184 del Reglament, que passa a intitular-se “Durada del procediment inspector”.

L’obligat tributari podrà sol·licitar, abans de l’obertura del tràmit d’audiència, un o diversos períodes en els quals la inspecció no podrà efectuar actuacions amb l’obligat tributari i quedarà suspès el termini per a atendre els requeriments efectuats a aquest. Aquests períodes seran d’un mínim de set dies naturals cadascun. Els períodes sol·licitats no podran excedir en conjunt els seixanta dies naturals per a tot el procediment, d’acord amb el que es preveu per l’article 150.4 de la Llei General Tributària.

La sol·licitud haurà de complir els requisits que s’expliquen tot seguit:

a) Que se sol·liciti directament a l’òrgan actuant amb anterioritat als set dies naturals previs a l’inici del període a què es refereixi la sol·licitud.

b) Que es justifiqui la concurrència de circumstàncies que ho facin aconsellable.

Que s’apreciï que la concessió de la sol·licitud no pot perjudicar el desenvolupament de les actuacions.

La sol·licitud que compleixi els requisits establerts en el primer paràgraf d’aquest apartat s’entendrà concedida automàticament pel període sol·licitat, fins al límit dels seixanta dies com a màxim, amb la seva presentació en termini, tret que es notifiqui de forma expressa la denegació abans que s’iniciï el període sol·licitat.

En tot cas, s’entendrà denegada automàticament la sol·licitud d’un període inferior a set dies.

Finalment, la realització d’actuacions amb coneixement formal de l’obligat tributari amb posterioritat a la finalització del termini màxim de durada del procediment tindrà efectes interruptius de la prescripció respecte de la totalitat de les obligacions tributàries i els períodes a què es refereixi el procediment. Malgrat això, si la superació del termini màxim es constata durant el procediment d’inspecció, aquesta circumstància es comunicarà formalment a l’obligat tributari indicant-li les obligacions i els períodes pels quals es continua el procediment.

22. Modificació en matèria de formalització de les actes

L’article 185 del Reglament veu modificat l’apartat 2, de manera que amb la nova redacció les actes seran signades pel funcionari i per l’obligat tributari. Si l’obligat tributari:

No sabés signar-les o no pogués.

No comparegués en el lloc i la data assenyalats per a la seva signatura.

Si es negués a subscriure-les.

Les actes seran signades només pel funcionari i es farà constar la circumstància de què es tracti. Les actes es podran subscriure mitjançant signatura manuscrita o mitjançant signatura electrònica.

Si l’acta se subscriu mitjançant signatura manuscrita, de cada acta es lliurarà un exemplar a l’obligat tributari, que s’entendrà notificada per la seva signatura. I si se subscriu mitjançant signatura electrònica, el lliurament de l’exemplar es podrà substituir pel lliurament de dades necessàries per al seu accés per mitjans electrònics adequats.

En tot cas, si l’obligat tributari no hagués comparegut, les actes hauran de ser notificades conforme al que es disposa en la Llei General Tributària, i se suspendrà el còmput del termini del procediment inspector des de l’intent de notificació de l’acta a l’obligat tributari fins que s’aconsegueixi efectuar la notificació.

Quan l’interessat no comparegui o es negui a subscriure les actes, s’hauran de formalitzar actes de disconformitat.