COMPTA-1 ASSESSORS, S.L.

NO HI HAN PUBLICACIONS

APARTATS DEL BUTLLETÍ

Ayuda
x

Ayuda a la busqueda de artículos

La búsqueda se realizará sobre los artículos que pertenezcan a las publicaciones del producto seleccionado.

Si introducimos más de una palabra, el resultado de la búsqueda será todos los artículos que contengan al menos una de las palabras.

Si introducimos varias palabras entre comillas, el resultado de la búsqueda será todo artículo en el que aparezca exactamente la frase escrita en el buscador.

Ejemplo: "Obligaciones del empresario"

FISCAL

MODEL 232

Ordre HFP/816/2017, de 28 d’agost, que aprova el model 232 de declaració informativa d’operacions vinculades i d’operacions i situacions relacionades amb països o territoris qualificats com a paradisos fiscals (BOE 30/08/2017)

S’informarà mitjançant el model 232 de determinades operacions que fins a l’exercici 2015 es declaraven en el model 200 de l’Impost de Societats.

Canvi en la forma de declarar les operacions vinculades i les operacions amb paradisos fiscals

Determinada informació que fins ara es declarava en diversos apartats del model 200 de l’Impost de Societats es trasllada, per als períodes impositius iniciats a partir de l’1 de gener de 2016, a la nova declaració informativa que es presentarà per mitjà del model 232:

Operacions amb persones o entitats vinculades, en compliment de l’obligació prevista en l’article 13.4 RIS, d’incloure, en les declaracions que així es prevegi, la informació relativa a les operacions vinculades.

Les operacions amb persones o entitats vinculades en cas d’aplicació de la reducció de rendes procedents de determinats actius intangibles (art. 23 i DT 20a LIS). Aquesta informació es va incloure per primera vegada en declaracions de l’IS de l’exercici 2015.

Operacions i situacions relacionades amb països o territoris considerats com a paradisos fiscals.

Termini de presentació del model

Es fixa com a termini de declaració en 4 mesos després de la data de presentació de les declaracions de l’Impost de Societats. L’art. 4 de l’Ordre HFP/816/2017 estableix que la presentació del 232 s’ha de fer el mes següent dels 10 mesos posteriors a la conclusió del període impositiu a què es refereixi la informació que s’ha de subministrar.

Per a l’exercici 2016, es presentarà el mes de novembre (DT única Ordre HFP/816/2017).

Obligats a presentar el model 232 (art. 2 Ordre HFP/816/2017)

Informació d’operacions amb persones o entitats vinculades (art. 13.4 RIS)

S’informarà sobre:

Les operacions efectuades amb la mateixa persona o entitat vinculada, sempre que l’import de la contraprestació del conjunt d’operacions superi els 250.000 euros, d’acord amb el valor de mercat.

Les operacions específiques, sempre que l’import conjunt de cadascun d’aquest tipus d’operacions en el període impositiu superi els 100.000 euros. Es consideren operacions específiques aquelles a les quals no és aplicable la documentació simplificada, enumerades en els art. 18.3 LIS i 16.5 RIS.

Com a novetat a partir de l’exercici 2016, en el model 232 s’hauran de declarar aquelles operacions del mateix tipus que al seu torn facin servir el mateix mètode de valoració, sempre que l’import del conjunt d’aquestes operacions en el període impositiu sigui superior al 50 % de la xifra de negocis de l’entitat, amb independència de l’import de la contraprestació del conjunt d’operacions efectuades amb la mateixa persona o entitat vinculada.

No han de declarar-se:

Les operacions efectuades entre entitats que s’integrin en un mateix grup de consolidació fiscal, sense perjudici del que es preveu en l’article 65.2 LIS.

Les operacions efectuades en l’àmbit d’ofertes públiques de venda o d’ofertes públiques d’adquisició de valors.

Operacions amb persones o entitats vinculades en cas d’aplicació de la reducció de les rendes precedents de determinats actius intangibles (art. 23 i DT 20a LIS)

Es manté el contingut en els mateixos termes que en la declaració de l’Impost de Societats de l’exercici 2015.

S’ha d’emplenar en aquells casos en què el contribuent apliqui la reducció prevista en l’article 23 LIS, perquè obté rendes com a conseqüència de la cessió de determinats intangibles a persones o entitats vinculades.

Operacions i situacions relacionades amb països o territoris considerats com a paradisos fiscals

Es manté el mateix contingut que en la declaració de l’Impost de Societats de l’exercici 2015.

Ho han de presentar els contribuents que efectuïn operacions o tinguin valors en països o territoris qualificats com a paradisos fiscals independentment del seu import.

Contingut i presentació del model

El contingut del model 232 figura en l’annex de l’Ordre HFP/816/2017 i l’art. 3 d’aquesta detalla la forma d’emplenament de cadascuna de les caselles del model.

El model estarà disponible exclusivament en format electrònic (art. 1) i la seva presentació serà per via electrònica a través d’Internet, amb subjecció als arts. 16 i 17 de l’Ordre HAP/2194/2013 (art. 5 Ordre HFP/816/2017).

Es modifica l’Ordre HAP/2194/2013, a fi d’incloure aquest model 232 entre els relacionats en l’article 1.3 (DF 1a Ordre HFP/816/2017).

LABORAL

REFORMES TREBALL AUTÒNOM

Llei 6/2017, de 24 d’octubre, de Reformes Urgents de Treball Autònom (BOE 25/10/2017)

Tarifa plana: S’amplia de 6 a 12 mesos el temps de cobrament de la tarifa plana de cotització per contingències comunes de 50 euros mensuals, i es redueix de 5 a 2 anys el període sense cotitzar en el RETA exigit per a poder beneficiar-se’n.

S’hi introdueix un nou supòsit de tarifa plana, destinat a aquelles dones autònomes que tornin a realitzar una activitat per compte propi en els dos anys següents a la data de cessament per descans de maternitat, adopció, guarda amb finalitats d’adopció, acolliment o tutela.

Abonament quota per dies treballats: L’autònom podrà afiliar-se i donar-se d’alta i baixa fins a tres vegades en el mateix any natural, i en aquests mesos només pagarà per dies treballats; és a dir, a partir del dia que es doni d’alta o de baixa, sense haver de pagar el mes sencer, com es fa fins ara.

Canvi base cotització: La possibilitat del canvi de base de cotització passa de 2 a 4 vegades a l’any, concretament els dies 1 d’abril, 1 de juliol, 1 d’octubre i 1 de gener de l’any següent, segons que la sol·licitud s’hagi formulat en el trimestre anterior a cada data i dins dels límits establerts en la LPGE vigent.

Pensió de jubilació: Els autònoms podran compatibilitzar el cobrament del 100% de la seva pensió de jubilació amb el manteniment de la seva activitat, sempre que s’acrediti tenir contractat almenys un treballador per compte d’altri.

Accident in itinere: S’equipara a accident laboral l’accident in itinere dels autònoms que cotitzin per riscos professionals a les contingències professionals.

Reducció del recàrrec per retard en paga de quotes: Es redueix a un 10% el recàrrec per ingrés fora de termini del deute per quotes de Seguretat Social durant el primer mes següent al degut, que era del 20%, per mitjà d’una modificació de l’article 30 de la LGSS.

Excés de cotitzacions en cas de pluriactivitat: Quan els treballadors autònoms o els treballadors del mar per compte propi del grup 1r cotitzin també en algun Règim per compte d’altri en règim de pluriactivitat, la TGSS retornarà d’ofici la meitat de l’excés de les cotitzacions ingressades, abans de l’1 de maig.

Mesures de conciliació professional i familiar: La bonificació del 100% de la quota d’autònoms per contingències comunes durant 12 mesos per cura de menors de 7 anys al seu càrrec s’amplia als menors de 12 anys, així com als treballadors del mar per compte propi inclosos en el grup 1r de cotització.

També es millora la bonificació del 100% de la quota per motiu de descans per maternitat, paternitat, adopció, guarda amb finalitats d’adopció, acolliment, risc durant l’embaràs o risc durant la lactància natural.

Contractació indefinida de familiars: S’introdueix una nova bonificació del 100% de la quota empresarial per contingències comunes durant 12 mesos a aquells contractes indefinits formalitzats pel treballador autònom amb el seu cònjuge, ascendents i altres parents per consanguinitat o afinitat, fins al segon grau inclusivament, com a treballadors per compte d’altri.

Persones amb discapacitat, víctimes de violència de gènere i de terrorisme: Es milloren els beneficis en la cotització, per a aquests col·lectius, que s’estableixin com a treballadors per compte propi.

PLA PREPARA

Reial decret-llei 14/2017, de 6 d’octubre, pel qual s’aprova la reactivació extraordinària i per temps limitat del programa de requalificació professional de les persones que esgotin la protecció per desocupació (BOE 07/10/2017)

REACTIVAT DURANT 8 MESOS EL PLA PREPARA

Beneficiaris

Persones aturades inscrites en les oficines d’Ocupació que, entre el 16 d’agost de 2017 i el 30 d’abril de 2018, hagin esgotat la prestació per desocupació i no tinguin dret a cap subsidi per desocupació.

Requisits

Portar inscrit com a demandant d’ocupació almenys 12 dels últims 18 mesos, o tenir responsabilitats familiars.

No disposar de rendes superiors en còmput mensual al 75% de l’SMI.

No haver percebut altres prestacions relacionades amb la desocupació.

Quantia

El 75% de l’IPREM (403 €) fins a un màxim de 6 mesos, que s’eleva al 85% de l’IPREM (457 €) per als beneficiaris amb responsabilitats familiars i està condicionada a l’inici de l’itinerari d’inserció.

Termini

2 mesos comptadors des que finalitza la prestació o el subsidi per desocupació, o des del 7 d’octubre per als qui hagin esgotat la desocupació des del 16 d’agost.

RECUPERAT EL DESCOMPTE DEL 20% EN LES QUOTES DELS EMPLEATS DE LA LLAR

La reducció del 20% a les cotitzacions generades per la contractació d’empleats de la llar que queden incorporades en el Sistema Especial, així com dels qui ja ho estiguessin des d’un moment posterior a l’1 de gener de 2012, estarà vigent des de l’1 de setembre de 2017 fins al 31 de desembre de 2018 (perquè el 2019 es produirà la plena equiparació d’aquest col·lectiu amb els treballadors restants del Règim General de la Seguretat Social).

MERCANTIL

TRASLLAT DE SOCIETATS

Reial decret-llei 15/2017, de 6 d’octubre, de mesures urgents en matèria de mobilitat d’operadors econòmics dins del territori nacional (BOE 07/10/2017)

El Reial decret-llei 15/2017 facilita a les empreses canviar el domicili social sense necessitat de comptar amb el vistiplau de la junta de socis.

Aquest nou procediment, que va entrar en vigor el mateix dia de la seva publicació en el BOE, s’aplica a totes les empreses excepte aquelles els estatuts de les quals incloguin un “esment exprés” per la qual l’òrgan d’administració no pugui ser competent per al canvi de seu.

D’acord amb la seva Disposició transitòria única, aquest esment existeix quan, després de l’aprovació de la normativa, es canviïn els estatuts a fi de declarar “expressament” que “els administradors no ostenten la competència per a canviar el domicili social”.

La norma pretén evitar que les divergències interpretatives i controvèrsies societàries demorin l’eficàcia del trasllat del domicili dins del territori espanyol, i garantir així la plena vigència dels principis de llibertat d’empresa i d’establiment.

Es modifica l’article 285.2 del text refós de la Llei de Societats de Capital, aprovat pel Reial decret Legislatiu 1/2010, de 2 de juliol, aportant una redacció clara, de manera que no hi hagi dubtes que la regla general és que el canvi de domicili social dins del territori nacional és una competència que correspon originàriament a l’òrgan d’administració de la societat, i que només si els socis consideren que aquesta regla s’ha de modificar ho han d’establir en els estatuts, negant expressament aquesta competència a l’òrgan d’administració.

S’hi introdueix una Disposició transitòria que regula el règim estatutari vigent amb anterioritat a aquesta reforma considerant que hi ha disposició estatutària en contrari només quan, amb posterioritat a l’entrada en vigor d’aquest Reial Decret-llei, s’hagués aprovat una modificació que declari expressament que l’òrgan d’administració no ostenta la competència per a canviar el domicili social del territori nacional.