COMPTA-1 ASSESSORS, S.L.

NO HI HAN PUBLICACIONS

APARTATS DEL BUTLLETÍ

Ayuda
x

Ayuda a la busqueda de artículos

La búsqueda se realizará sobre los artículos que pertenezcan a las publicaciones del producto seleccionado.

Si introducimos más de una palabra, el resultado de la búsqueda será todos los artículos que contengan al menos una de las palabras.

Si introducimos varias palabras entre comillas, el resultado de la búsqueda será todo artículo en el que aparezca exactamente la frase escrita en el buscador.

Ejemplo: "Obligaciones del empresario"

Nou sistema de gestió de l’IVA: el subministrament d’informació

Amb la publicació del Reial Decret 596/2016, de 2 de desembre, per a la modernització, millora i impuls de l’ús de mitjans electrònics en l’administració de l’Impost sobre el Valor Afegit, s’avança fent un pas de gegant en l’Administració electrònica. La mesura incorporada per la norma obliga a determinats subjectes passius de l’Impost a la gestió dels diferents llibres registre en Seu electrònica, mitjançant el subministrament de la informació que aquests contenen en temps gairebé real. Com a benefici per als subjectes incorporats a aquest nou sistema, se’ls eximeix de presentar determinades declaracions resum en la mesura que ja obren en poder de l’Administració la pràctica totalitat de les dades que abans es recollien en aquestes.

I. Els motius de la creació del Subministrament Inmediat d’Informació

El passat 6 de desembre de 2016 es va publicar al BOE el Reial Decret 596/2016, de 2 de desembre, per a la modernització, millora i impuls de l’ús de mitjans electrònics en l’administració de l’Impost sobre el Valor Afegit, pel qual es modifiquen el Reglament de l’Impost sobre el Valor Afegit, aprovat pel Reial Decret 1624/1992, de 29 de desembre, el Reglament General de les actuacions i els procediments de gestió i inspecció tributària i de desenvolupament de les normes comunes dels procediments d’aplicació dels tributs, aprovat pel Reial Decret 1065/2007, de 27 de juliol, i el Reglament pel qual es regulen les obligacions de facturació, aprovat pel Reial Decret 1619/2012, de 30 de novembre.

El motiu de la implantació d’aquest nou sistema s’ha de cercar en l’article 164.U.4t. de la Llei 37/1992, de 28 de desembre, de l’Impost sobre el Valor Afegit, que disposa que els subjectes passius hauran de portar la comptabilitat i els registres que s’estableixin en la forma definida reglamentàriament, sense perjudici del que es disposa en el Codi de Comerç i altres normes comptables. El desenvolupament reglamentari d’aquest precepte recollit en l’article 62 del Reglament de l’Impost sobre el Valor Afegit estableix que els empresaris o professionals i altres subjectes passius de l’Impost sobre el Valor Afegit hauran de portar, amb caràcter general i en els termes disposats per aquest Reglament, un Llibre registre de factures expedides, un Llibre registre de factures rebudes, un Llibre registre de béns d’inversió i un Llibre registre de determinades operacions intracomunitàries.

La gestió dels diferents llibres registre regulats en la normativa de l’IVA ha experimentat una profunda transformació amb el desenvolupament de les noves tecnologies, l’avanç en l’ús de mitjans electrònics per part del col·lectiu empresarial espanyol i la implantació gradual de l’ús de la factura electrònica. De manera que, actualment, és residual el nombre d’empresaris i professionals que no fan servir mitjans electrònics o informàtics per a la gestió dels llibres registre.

Sobre aquesta qüestió, el legislador considera raonable que el progrés substancial que s’ha produït en l’ús de noves tecnologies per la gestió dels llibres registre permeti transformar el seu sistema de gestió en un sistema més modern que acosti el moment del registre o comptabilització de les factures al de la realització efectiva de l’operació econòmica que subjeu a aquesta. I en la mesura en què el control i la prevenció del frau fiscal són objectius prioritaris de l’Administració de l’Estat, per a la qual cosa cal disposar d’informació suficient i de qualitat, així com obtenir-la de la forma més immediata possible, tracta d’adequar la gestió dels llibres a aquesta finalitat.

El nou sistema de gestió dels llibres registre en Seu electrònica és una eina més, de les moltes de què disposa l’Administració a hores d’ara, per a facilitar la lluita contra el frau fiscal. Però no es pot deixar de fer notar que suposarà una millora en la qualitat de les dades obtingudes per l’Administració tributària i en l’aplicació correcta de les pràctiques comptables, tenint en compte la immediatesa amb què les dades s’hauran de transmetre a l’Administració.

La nova obligació sorgeix per a un determinat col·lectiu de persones i entitats que disposen de sistemes informàtics desenvolupats, així com per a aquells altres que optin pel nou sistema. I l’obligació de subministrar aquestes dades es farà per mitjà de la Seu electrònica de l’Agència Estatal d’Administració Tributària mitjançant el subministrament electrònic dels registres de facturació en un període de temps breu. Aquesta circumstància permetrà, a canvi, reduir substancialment les càrregues administratives associades al subministrament periòdic d’informació que concerneixen a aquestes persones i entitats, en la mesura en què quedaran exonerats de l’obligació de presentar les declaracions sobre les operacions amb terceres persones fetes durant l’any natural mitjançant la supressió de l’obligació de presentació del model 347, així com de la declaració-resum anual de l’Impost sobre el Valor Afegit.

En tot cas, amb la gestió dels llibres registre a través de la Seu electrònica de l’Agència Estatal d’Administració Tributària per mitjà del subministrament dels registres de facturació s’amplia, per als subjectes que facin servir aquest sistema, el termini de presentació de les autoliquidacions periòdiques.

La nova obligació, lluny de romandre “ad intra” en l’Administració, podrà ser utilitzada pels contribuents. Així, la informació que s’obtingui per mitjà del subministrament electrònic dels registres de facturació es posarà a disposició d’aquells empresaris o professionals amb els quals hagin efectuat operacions aquelles persones i entitats que, bé de forma obligatòria o després d’exercir l’opció, portin els llibres per mitjà de la Seu electrònica, fet que constituirà una eina d’assistència al contribuent en l’elaboració de les seves declaracions-liquidacions per l’Impost sobre el Valor Afegit.

El sistema de subministrament immediat començarà a funcionar el dia 1 de juliol de 2017.

II. L’àmbit subjecte de la modificació

1. Subjectes obligats

El subministrament immediat d’informació afecta els subjectes passius de l’IVA que, en virtut del que es preveu en l’article 71.3, estiguin obligats a presentar les declaracions liquidacions per aquest impost amb caràcter mensual. En particular, d’acord amb el que s’indica en el precepte esmentat, queden incorporats obligatòriament a aquest sistema els empresaris o professionals següents:

1r. Aquells el volum d’operacions dels quals, calculat segons el que es disposa en l’article 121 de la Llei de l’Impost, hagués excedit durant l’any natural immediat anterior els 6.010.121,04 euros.

S’entendrà per volum d’operacions l’import total, exclòs el mateix Impost sobre el Valor Afegit i, si és el cas, el recàrrec d’equivalència i la compensació a tant alçat, dels lliuraments de béns i prestacions de serveis efectuades pel subjecte passiu durant l’any natural anterior, incloses els exempts de l’Impost.

En els supòsits de transmissió de la totalitat o part d’un patrimoni empresarial o professional, el volum d’operacions que haurà de computar el subjecte passiu adquirent serà el resultat d’afegir al realitzat, si és el cas, per aquest últim durant l’any natural anterior, el volum d’operacions fetes durant el mateix període pel transmitent en relació amb la part del seu patrimoni transmesa.

Per a la determinació del volum d’operacions no es tindran en consideració les següents:

a) Els lliuraments ocasionals de béns immobles.

b) Els lliuraments de béns qualificats com d’inversió respecte del transmitent.

c) Les operacions financeres esmentades exemptes de l’article 20.U.18, incloses les que no gaudeixin d’exempció, així com les operacions exemptes relatives a l’or d’inversió, quan les unes i les altres no siguin habituals de l’activitat empresarial o professional del subjecte passiu.

2n. Els compresos en l’article 30 del Reglament autoritzats a sol·licitar la devolució del saldo existent a favor seu al final de cada període de liquidació; això és, els inclosos en el REDEME. Aquesta obligació serà aplicable fins i tot en el cas que no resultin quotes per retornar a favor dels subjectes passius.

Pel subjectes passius del REDEME s’estableix una excepció que es comenta en els paràgrafs següents.

3r. Els qui apliquin el règim especial del grup d’entitats.

2. Subjectes que sol·licitin la seva incorporació al sistema

A més dels obligats expressament per la norma, es permet a la resta d’empresaris o professionals i altres subjectes passius de l’impost no obligats expressament que puguin optar per portar els llibres registre a través de la Seu electrònica de l’Agència Estatal d’Administració Tributària.

3. Renúncia per als subjectes passius de l’impost inclosos en el REDEME i en el règim de grup d’entitats

Tenint en compte que la publicació del Reial Decret el contingut del qual estem comentant es va produir el 6 de desembre de 2016 passat i que els subjectes passius inscrits en el REDEME només poden sol·licitar-ne la baixa durant el mes de novembre, i que la renúncia al règim especial del grup d’entitats de l’Impost sobre el Valor Afegit s’ha de fer durant el mes de desembre, el Reial Decret 529/2017, de 26 de maig, pel qual es modifica el Reglament de l’Impost sobre el Valor Afegit aprovat pel Reial Decret 1624/1992, de 29 de desembre, publicat al BOE de 27 de maig de 2017, va habilitar un termini extraordinari de renúncia, amb efecte des de l’1 de juliol de 2017, perquè els subjectes passius inclosos en aquests règims poguessin sol·licitar la baixa voluntària i la renúncia respectivament, a l’efecte de quedar exclosos de l’obligació de subministrar informació a través del SII.

La sol·licitud de baixa i la renúncia es podran efectuar fins al dia 15 de juny de 2017 i amb efectes l’1 de juliol d’aquest any, mitjançant la presentació de la declaració censal corresponent.

4. Subjectes exclosos expressament del SII

El Reial Decret 529/2017 afegeix una Disposició transitòria cinquena al Reglament de l’IVA, en virtut de la qual els subjectes passius acollits al règim simplificat no podran optar per portar els llibres registre a través de la Seu electrònica de l’Agència Estatal d’Administració Tributària. La mesura té efectes únicament per a l’any 2017.

III. La informació que cal subministrar a través del SII

1. Llibre registre de factures emeses

Els empresaris o professionals estan obligats a portar i conservar un Llibre registre de les factures que hagin expedit, en el qual s’anotaran, amb la separació deguda, el total dels documents referits, si bé en el cas dels obligats a presentar els llibres registre pel sistema del subministrament immediat d’informació, la gestió d’aquest Llibre registre de factures expedides haurà de fer-se a través de la Seu electrònica de l’Agència Estatal d’Administració Tributària mitjançant el subministrament electrònic dels registres de facturació.

En el Llibre registre de factures expedides s’inscriuran, d’una en una, les factures expedides i s’hi consignaran el número i, si és el cas, la sèrie, la data d’expedició, la data de realització de les operacions, en cas que sigui diferent de l’anterior, el nom i cognoms, la raó social o denominació completa i el número d’identificació fiscal del destinatari, la base imposable de les operacions i, si és el cas, el tipus impositiu aplicat. Hi haurà de constar la quota tributària i si l’operació s’ha efectuat segons el règim especial del criteri de caixa.

Per als obligats a presentar telemàticament el subministrament immediat d’informació dels llibres registre s’exigeix a més que s’inclogui, entre d’altres, la informació següent:

a) El tipus de factura expedida, indicant si es tracta d’una factura completa o, simplificada.

b) La identificació, si és el cas, de si es tracta d’una rectificació registral.

c) La descripció de les operacions.

d) En el cas de factures rectificatives s’hauran d’identificar com a tals i inclouran la referència a la factura rectificada o, si és el cas, les especificacions que es modifiquen.

e) En el cas de factures que s’expedeixin en substitució o bescanvi de factures simplificades expedides amb anterioritat, s’hi inclourà la referència de la factura que se substitueix o de la que es canvia o, si és el cas, les especificacions que se substitueixen o es canvien.

f) El període de liquidació de les operacions que es registren a què es refereixen les factures expedides.

g) La indicació que l’operació no es troba subjecta a l’Impost.

En tot cas, el Ministre d’Hisenda i Funció Pública podrà, mitjançant Ordre ministerial, determinar que, juntament amb l’anterior, s’inclogui una altra informació amb transcendència tributària.

2. Llibre registre de factures rebudes

Els empresaris o professionals estan obligats a portar i conservar un Llibre registre de les factures que hagin rebut. En aquest llibre hauran de numerar correlativament totes les factures, els justificants comptables i els documents de duanes corresponents als béns adquirits o importats i als serveis rebuts en el desenvolupament de la seva activitat empresarial o professional. Per als obligats a presentar els llibres registre pel sistema del subministrament immediat d’informació, la gestió d’aquest Llibre registre de factures rebudes s’haurà d’efectuar a través de la Seu electrònica de l’Agència Estatal d’Administració Tributària mitjançant el subministrament electrònic dels registres de facturació.

En el Llibre registre de factures rebudes s’anotaran, d’una en una, les factures rebudes. Se’n consignaran el número de recepció, la data d’expedició, la data de realització de les operacions, en cas que sigui diferent de l’anterior i així consti en el document esmentat, el nom i cognoms, la raó social o denominació completa i el número d’identificació fiscal de l’obligat a la seva expedició, la base imposable i, si és el cas, el tipus impositiu, la quota tributària i si l’operació es troba afectada pel règim especial del criteri de caixa.

Per als obligats a presentar telemàticament el subministrament immediat d’informació dels llibres registre s’exigeix, a més, que s’inclogui, entre d’altres, la informació següent:

a) El número i, si és el cas, la sèrie que figuri en la factura.

b) La identificació, si és el cas, de si es tracta d’una rectificació registral.

c) La descripció de les operacions.

d) La quota tributària deduïble corresponent al període de liquidació en què es realitza l’anotació.

e) El període de liquidació en el qual es registren les operacions a què es refereixen les factures rebudes.

f) En el supòsit d’operacions d’importació, s’hi consignarà la data de comptabilització de l’operació i el número del document duaner corresponent.

De la mateixa manera que per al Llibre registre de factures emeses, el Ministre d’Hisenda i Funció Pública podrà determinar, mitjançant Ordre ministerial, que, al costat de l’anterior, s’inclogui una altra informació amb transcendència tributària.

3. Llibre registre de béns d’inversió i Llibre registre de determinades operacions intracomunitàries

Els empresaris o professionals estan obligats a portar i conservar un Llibre registre de béns d’inversió, en el qual es registraran, individualitzats com cal, els béns adquirits pel subjecte passiu qualificats com d’inversió; de la mateixa manera, poden estar obligats a portar un Llibre registre de determinades operacions intracomunitàries, segons el que es disposa en els articles 65 i 66 del Reglament de l’Impost.

Per als obligats a presentar els llibres registre pel sistema del subministrament immediat d’informació, la gestió dels llibres registre de béns d’inversió i el llibre registre de determinades operacions intracomunitàries s’haurà de fer per mitjà de la Seu electrònica de l’Agència Estatal d’Administració Tributària mitjançant el subministrament electrònic dels registres de facturació.

IV. Terminis per a la remissió electrònica de les anotacions registrals de l’IVA

El subministrament dels registres de facturació s’haurà d’efectuar en els terminis següents:

a) La informació corresponent a les factures expedides, en el termini de quatre dies naturals des de l’expedició de la factura, tret que es tracti de factures expedides pel destinatari o per un tercer, per inversió del subjecte passiu, cas en el qual aquest termini serà de vuit dies naturals. En tots dos supòsits, el subministrament s’haurà de fer abans del setzè dia del mes següent a aquell en què s’hagués produït la generació de l’impost corresponent a l’operació que s’ha de registrar.

b) La informació corresponent a les factures rebudes, en un termini de quatre dies naturals des de la data en què es produeixi el registre comptable de la factura i, en tot cas, abans del setzè dia del mes següent al període de liquidació en què s’hagin inclòs les operacions corresponents.

c) En el cas d’operacions d’importació, els quatre dies naturals s’hauran de computar des d’aquell en què es produeixi el registre comptable del document on consti la quota liquidada per les duanes i, en tot cas, abans del setzè dia del mes següent al final del període a què es refereixi la declaració en la qual s’hagin inclòs.

d) La informació de les operacions intracomunitàries, en un termini de quatre dies naturals, des del moment d’inici de l’expedició o transport, o si és el cas, des del moment de la recepció dels béns a què es refereixen.

A l’efecte del còmput del termini de quatre o vuit dies naturals al qual ens hem referit, se n’exclouen els dissabtes, diumenges i els festius nacionals.

Per als subjectes passius inscrits en el registre de devolució mensual, el subministrament de la informació corresponent a les operacions a les quals sigui aplicable el règim especial del criteri de caixa haurà d’efectuar-se en els terminis indicats més amunt, com si a aquestes operacions no els hagués estat aplicable aquest règim especial, sense perjudici de les dades que s’hagin de subministrar en el moment en què s’efectuïn els cobraments o pagaments totals o parcials de les operacions.

En el cas de rectificacions registrals per error material en efectuar les anotacions registrals, el subministrament dels registres de facturació que recullin aquestes rectificacions abans del setzè dia del mes següent al final del període a què es refereixi la declaració en la qual s’hagin de tenir en compte.

V. Terminis per a la presentació de les declaracions-liquidacions de l’IVA

Tot i que, amb caràcter general, el període de liquidació de l’impost coincideix amb el trimestre natural, aquest període de liquidació coincidirà amb el mes natural, quan es tracti dels empresaris o professionals que optin per portar els llibres registre a través de la Seu electrònica de l’Agència Estatal d’Administració Tributària.

Las declaracions-liquidacions corresponents a les persones i entitats que hagin optat o estiguin obligades a presentar els llibres registre per via telemàtica hauran de presentar-se durant els trenta primers dies naturals del mes següent al període de liquidació mensual corresponent, o fins l’últim dia del mes de febrer en el cas de la declaració-liquidació corresponent al mes de gener.

VI. La sol·licitud d’inclusió en el sistema de gestió de llibres a través de la Seu electrònica de l’AEAT

Com ja hem indicat més amunt, no tan sols els obligats expressament, sinó qualsevol subjecte passiu pot sol·licitar la inclusió en el sistema de subministrament immediat d’informació. A aquest efecte, l’article 68 del Reglament de l’IVA, després de la modificació operada pel Reial Decret que s’analitza, disposa que aquesta opció s’haurà d’exercir durant el mes de novembre anterior al començament de l’any natural en què hagi de tenir efecte mitjançant la presentació de la declaració censal corresponent. Tot i això, els qui haguessin iniciat la realització d’activitats empresarials o professionals l’any natural en curs, podran optar per aquest sistema de gestió dels llibres registre a l’hora de de presentar la declaració de començament de l’activitat, opció que tindrà efecte durant l’any natural en curs.

L’opció s’entendrà prorrogada per als anys següents mentre no se’n produeixi la renúncia.

Els qui optin per aquest sistema de gestió dels llibres registre hauran de complir amb el subministrament dels registres de facturació durant, almenys, l’any natural pel qual s’exercita l’opció.

La renúncia a l’opció haurà d’exercitar-se mitjançant comunicació a l’òrgan competent de l’Agència Estatal d’Administració Tributària, amb la presentació de la declaració censal corresponent, i s’haurà de formular el mes de novembre anterior al començament de l’any natural en el qual hagi de tenir efecte.

ATENCIÓ:
La incorporació al nostre sistema tributari del subministrament immediat d’informació, mitjançant la presentació a la Seu electrònica dels llibres registre que estan obligats a portar els subjectes passius de l’Impost, ha arribat per quedar-se. És cert que el nou sistema manca a dia d’avui de l’agilitat necessària que es requereix en l’àmbit de la tributació, per la qual cosa caldrà que passi un temps prudencial perquè, tant les empreses, com l’Administració mateixa, normalitzin el que a hores d’ara bé es pot considerar una revolució en l’àmbit del subministrament i el tractament d’informació amb transcendència tributària.
El Reial Decret 596/2016 s’ha vist completat pel Reial Decret 529/2017, a l’efecte de poder permetre l’opció de baixa a REDEME d’aquells subjectes passius de l’Impost que no volien quedar inclosos en el SII en aquest primer moment i, a nivell tècnic, l’Ordre HFP/417/2017, de 12 de maig, per la qual es regulen les especificacions normatives i tècniques que desenvolupen l’administració dels llibres registre de l’IVA a través de la Seu electrònica de l’AEAT, aporta especificacions no contingudes, pel fet d’excedir del contingut que li és propi, en el Reial Decret.